Moc Miet Tu (Momordica cochinchinensis Cucurbitaceae) is a traditional herbal medicine. It has been used various Vietnam traditional medicines for the treatment of bruises, mumps and mammary gland infections. In folk method, Moc Miet Tu was extracted by cold soaking in alcohol that was used to prevent pains, inflammation, bruising purple. The aims of the present study are to evaluate the effects of the extraction method and the solvent ratio to the quality standards of the Moc Miet Tu tincture. The extraction methods were used such as immersion, Soxhlet, ultrasound. In this study solvents were used ethanol 96% and ethanol 40%. The tincture's quality standards were evaluated such as residue after evaporation, ethanol content and proportion. Results showed that the ultrasonic method using ethanol 96% was the best method which produced high quality tincture. In addition, the experimental period of process was shortened and available applied in a pilot scale.Nghiên cứu ảnh hưởng của phương pháp chiết xuất đến chất lượng cồn thuốc một miết tử (Momordica cochinchinensis Cucurbitaceae). Các phương pháp chiết xuất được khảo sát bao gồm ngâm lanh, Soxhlet, siêu âm. Dung môi sử dụng trong nghiên cứu là ethanol (96% và 40%). Kết quả cho thấy phương pháp siêu âm sử dụng dung môi ethanol 96% có nhiều ưu điểm như cồn thuốc mộc miết tử có chất lượng tốt, đồng thời rút ngắn được thời gian thực nghiệm, khả thi để áp dụng quy mô lớn hơn.