Nghiên cứu bào chế và xây dựng tiêu chuẩn cơ sở cao lỏng từ cây sài đất (Wedelia chinen Merr.) thu hái tại Thái Nguyên. Kết quả đã bào chế được 500ml cao lỏng thành phẩm từ 500,35g sài đất và tá dược. Cao lỏng có mầu nâu đen và đồng nhất, mùi thơi cháy, vị hơi đắng. Cao lỏng ở nồng độ 1% có tính acid yếu. Các thành phần hóa học chính không bị mất đi trong quá trình bào chế như flavonoid, coumarin va tanin.Objectives: To prepare extractum from above ground parts of Sai dat. collected in Thai Nguyen
to build basic standards to test it. Subjects: Extractum was made from the extract of the above ground parts of Sai dat collected in Thai Nguyen. Methods: Sai dat was collected in Thai Nguyen and tested under the Vietnam Pharmacopoeia IV
using distilled water to preparing the extractum
building some indicators to test it
finishing preparations. Results: Has prepared the extractum whose characteristics are soft, uniform, dark brown, fragrant and bitter
volume of extractum was 500 ml (from 500.35grs medicinal materials and excipients)
1% solution of it was acid. The main chemical components (flavonoids, coumarins and tannins) haven't lost during preparation.