Mô tả kiến thức về chế độ ăn của người bệnh tăng huyết áp đang điều trị ngoại trú tại Bệnh viện Đa khoa tỉnh Nam Định. Phương pháp: Nghiên cứu mô tả cắt ngang được thực hiện từ tháng 4-8/2018 trên 250 người bệnh tăng huyết áp bằng phương pháp chọn ngẫu nhiên đơn. Các đối tượng được phỏng vấn trực tiếp dựa trên bộ câu hỏi 19 câu thiết kế sẵn. Trả lời đúng được gán 01 điểm, sai hoặc không biết gán 0 điểm. Kết quả: Tỷ lệ đối tượng trả lời đúng về ảnh hưởng của chế độ ăn đối với bệnh
về nguyên tắc thực hiện chế độ ăn
các loại thức ăn an toàn
các loại thực phẩm có hại lần lượt là: từ 60,8-74,4%
từ 64,6-83,6%
từ 51,4-87,5%
52,8-81,5%. Điểm trung bình kiến thức đạt 11,9/19 điểm, tỷ lệ đối tượng có kiến thức đạt về chế độ ăn là 58%.To describe the knowledge of high blood pressure diet of hypertensive patients managed byOut-patient clinic in Nam Dinh General Hospital. Methods: A cross-sectional descriptive study was conducted from April to August 2018. Data collection among 250 hypertensive patients, selected by simple random sampling method. The subjects interviewed directly based on the questionnaire 19 predesigned questions. Each correct answer was assigned for 1 point, wrong or unknown answer was assigned for 0 point. Results: The proportion of respondents who had correct answers the dietary impact of the disease
in principle of diet
healthy food
, unhealthy food: 60.8-74.4%
from 64.6 to 83.6%
from 51.4 to 87.5%
52.8-81.5%. The mean score of knowledge was 11.9/19, the rate of patients who had proper knowledge of high blood pressure diet accounted 58%. Conclusion:the awareness of high blood pressure diet among hypertensive patients of the study was limited.