Bacterial citrus canker is one of the major causes of yield losses in citrus growing areas of the world. Xanthomonas axonopodis is the cause of this disease on lime tree which badly affects the plant health and fruit quality. In this study, 25 samples of lime tree canker were collected from Ben Luc district, Long An province in Vietnam. The bacteria were isolated from infected samples and identified base on the biochemical characteristics such as Gram staining, starch hydrolysis, Tween 80 hydrolysis, gelatin liquefaction, KOH test, Kovacs' oxidase and catalase test. The results showed that canker disease of lime tree caused by X. axonopodis. Furthermore, aqueous, ethanol, methanol, acetone and diethyl ether extracts from stem of Euphorbia tirucalli were used to evaluate antagonistic ability against X. axonopodis using agar well diffusion method. The results revealed that methanol stem extract showed highest antibacterial activity with zone of inhibition 25.67 ± 0.47 mm after 48 hours of incubation. The minimal inhibitory concentration for the methanol extract was 8-32 mg/mL for all of the bacteria. The diethyl ether extract did not show activity against the tested pathogenic bacteria. To our knowledge, this study was the basis for the application of plant extracts to manage lime tree canker and disease of other crops cause by X. axonopodis.Các mẫu bệnh loét từ cây chanh được phân lập và định danh vi khuẩn bằng các đặc tính sinh hóa như: nhuộm Gram, thủy giải tinh bột, thủy giải Tween 80, hóa lỏng gelatin, thử nghiệm KOH, Kovacs' Oxidase. Kết quả cho thấy, X. axonopodis là vi khuẩn gây bệnh. Chiết xuất nước, ethanol, methanol, axeton và dietyl ete từ thân cây E. tirucalli được sử dụng để đánh giá hoạt tính ức chế vi khuẩn X. axonopodis thông qua phương pháp khuếch tán thạch. Kết quả cho thấy, chiết xuất methanol cho thấy hoạt tính kháng khuẩn cao nhất với vùng ức chế 25,67 ± 0,47 mm sau khi ủ 48 giờ. Nồng độ ức chế tối thiểu của chiết xuất methanol là 8-32 mg/mL cho tất cả các vi khuẩn. Chiết xuất dietyl ete không cho thấy hoạt tính ức chế vi khuẩn gây bệnh được thử nghiệm. Kết quả nghiên cứu là cơ sở cho việc áp dụng các chiết xuất thực vật để quản lý bệnh hại cây có múi và các loại cây trồng khác có tác nhân gây bệnh tương tự X. axonopodis trong tương lai.