Nghiên cứu xác định tỷ lệ nhiễm vi khuẩn Campylobacter trong chuỗi sản xuất và tiêu thụ thịt gà tại tỉnh Bắc Giang. Trong tổng số 122 mẫu thu thập từ trang trại, lò mổ và nơi tiêu thụ (cửa hàng hoặc siêu thị), đã phân lập được 90/122 mẫu nhiễm vi khuẩn Campylobacter (chiếm 73,77%) với tỷ lệ của từng loại mẫu bị nhiễm như sau, mẫu phân chiếm 83,3% (25/30 mẫu), mẫu manh tràng chiếm 95,45% (42/44 mẫu), và mẫu thịt gà chiếm 47,92% (23/48 mẫu). Kết quả thử nghiệm tính mẫn cảm của 150 chủng vi khuẩn Campylobacter đối với 8 loại kháng sinh thông dụng cho thấy 100% các chủng Campylobacter phân lập được kháng với ít nhất 2 loại kháng sinh. Tỷ lệ kháng kháng sinh của các chủng Campylobacter là khá cao, từ 52,67% (kháng nitrofurantoin) đến 100% (kháng ampicilline). Kết quả nghiên cứu này cho thấy tiềm ẩn nguy cơ về kháng thuốc trong điều trị người bị nhiễm Campylobacter là rất cao.The purpose of this study was to determine the prevalence of Campylobacter bacteria infection in the chicken meat production and consumption chain in Bac Giang province. A total of 122 samples were collected from the farms, slaughterhouses and retail shops/super markets as materials for this study. There were 90/122 samples positive with Campylobacter spp bacteria (accounted for 73.77%). The contamination rate of each sample type as follows the fecal samples: 83.3% (25/30 samples), the cecum samples: 95.45% (42/44 samples), and chicken meat samples: 47.92% (23/48 samples). The result of testing susceptibility of 150 Campylobacter bacteria strains with eight common antibiotics showed that 100 % of Campylobacter bacteria strains resisted to at least 2 antibiotics. The antibiotic resistant rate of Campylobacter bacteria strains was quite high, ranging from 52.67% (resisted to nitrofurantoin) to 100% (resisted to ampicilline). The result of this study indicated that the risk of antibiotic resistance in treatement for human suffering with Campylobacter bacteria infection is very high.