Đánh giá khả năng chống chịu bệnh héo xanh vi khuẩn Ralstonia solanacearum Smith tập đoàn giống lạc bằng lây nhiễm nhân tạo kết hợp chỉ thị phân tử SSR

 0 Người đánh giá. Xếp hạng trung bình 0

Tác giả: Viết Cường Hà, Thị Bích Thủy Lê, Thị Thùy Linh Ngô, Văn Ngôn Ngọ, Mạnh Hùng Nguyễn, Thị Vân Nguyễn, Văn Thắng Nguyễn, Văn Viết Nguyễn, Xuân Thu Nguyễn

Ngôn ngữ: vie

Ký hiệu phân loại: 571.962 Physiology and related subjects

Thông tin xuất bản: Bảo vệ thực vật, 2015

Mô tả vật lý: 49-56

Bộ sưu tập: Metadata

ID: 505002

To determine the materials sources for breeding groundnut varieties resistant to bacterial wilt, artificial inoculation in combination with molecular markers were used. The result on evaluation of resistance ability to bacterial wilt of 63 lineslvarieties of peanut germ plasm by artificial inoculation showed that. there were 3.2 percent of highly resistant. 11.1 percent resistant, 34.9 percent moderate resistant. 30.1 percent moderate susceptible, 15.9 percent susceptible and 4.8 percent highly susceptible lines/varieties. Using three SSR markers: pPGPSeq3F5, 7G2 and GA161 to determine the resistance to bacterial wilt of 63 lines/varieties of peanut germplasm, the result indicated that 26 lines/varieties (0713.24.1, ICGV6022, BW62, CG 38, L 17, ICGV01239, 0401.57.1, line 14, ICGV01232, ICGV01238, L16, VAG 03.2, line 2, ICGV01241, ICG 5051, BW15, BWP-1, BWP-3, BWP-5, BWP-6, BWP-7, BWP-8, BWP-11, BWP-12, BWP-13 and Gie Nho Quan) were resistant to bacterial wilt on artificial inoculation but they also showed resistant ability through selection by using three SSR makers associated with resistance traits. The 26 lines/varieties were determined to be resistant to bacterial wilt and could be used as materials for breeding programs.
Tạo bộ sưu tập với mã QR

THƯ VIỆN - TRƯỜNG ĐẠI HỌC CÔNG NGHỆ TP.HCM

ĐT: (028) 71010608 | Email: tt.thuvien@hutech.edu.vn

Copyright @2024 THƯ VIỆN HUTECH