Mô tả thực trạng nguồn lực, hoạt động dinh dưỡng tại các bệnh viện tuyến huyện tỉnh Thái Bình. Kết quả cho thấy có 2/12 bệnh viện có khoa dinh dưỡng nhưng chỉ có 1 bệnh viện hoàn thiện đầy đủ cả bếp ăn bệnh viện trực thuộc khoa dinh dưỡng. 6/12 bệnh viện có tổ dinh dưỡng, còn 4/12 bệnh viện chưa thành lập khoa/tổ dinh dưỡng. Có 1/12 bệnh viện có trưởng khoa là bác sỹ. Có 4/12 bệnh viện đã chỉ định chế độ ăn bệnh lý, 2/12 bệnh viện thực hiện báo suất ăn cho khoa dinh dưỡng, 2/12 bệnh viện lập kế hoạch can thiệp dinh dưỡng cho bệnh nhân nội trú có suy dinh dưỡng.Objectives: Describe the organization, human, nutritional activity and the implementation of some specialized tasks of caring for patients according to Circular 08/2011/TT-BYT of the Ministry of Health at district hospitals in Thai Binh province. Research Methods: Descriptive epidemiological study through a cross-sectional survey. Results: There are 2/12 hospitals with nutribonal department but only one hospital IS fully equipped with a hospital kitchen directly under the nutrition department, 6 out of 12 hospitals have nutritional groups
4 out of 12 hospitals have not established a faculty/nutribon team. One out of every 12 clinics is headed by a doctor, while the rest are nurses who go to school and receive three months of training. 4 out of 12 hospitals have prescribed pathological diets, 2 out of 12 hospitals provide nutritional nutrition advice, and 2 out of 12 hospitals plan nutrition interventions for inpatients with SDD. Conclusion: 2/12 hospitals have nutritional department
12/12 hospitals do not have their own nutrition consultation clinic and the dining room belongs to the department/nutrition team. 4 out of 12 hospitals have been assigned pathological diets, 2 out of 12 hospitals piovide dietary advice for nutnbon, and 2 out of 12 hospitals plan nutrition interventions for inpatients.