Study to determine the chemical and bioactive constituents of the thick marjoram oil of Ha Giang (Elsholtzia winitiana Craib). By GC-MS method, 41 constituents in Ha Giang thick meridian oil were identified, including 19 hydrocarbon constituents. Using DPPH method, it was determined that the ability to scan free radicals of marjoram essential oil of Ha Giang is 40.28 ± 0.25%, and by the method of diffusion of agar plates, resistance was determined. bacteria of this essential oil on strains of Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella typhi and Bacillus cereus.Xác định các cấu tử hóa học và hoạt tính sinh học của tinh dầu cây kinh giới dày Hà Giang (Elsholtzia winitiana Craib). Bằng phương pháp GC-MS đã xác định được 41 cấu tử trong tinh dầu cây kinh giới dày Hà Giang, trong đó có 19 cấu tử hydrocarbon. Sử dụng phương pháp DPPH đã xác định được khả năng quét gốc tự do cảu tinh dầu cây kinh giới dày Hà Giang là 40,28 ± 0,25%, đồng thời bằng phương pháp khuếch tán đĩa thạch đã xác định được khả năng kháng khuẩn của tinh dầu này trên các chủng vi khuẩn Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella typhi và Bacillus cereus.