Nghiên cứu phân lập và ảnh hưởng của một số điều kiện nuôi cấy lên khả năng sinh tổng hợp laccase bởi chủng nấm thu thập từ rơm mục ninh bình

 0 Người đánh giá. Xếp hạng trung bình 0

Tác giả: Thị Cẩm Hà Đặng, Thị Thu Hằng Đinh, Thị Nhung Hoàng, Hải Vân Nguyễn, Thị Lan Anh Nguyễn, Thị Thu Hiền Trần

Ngôn ngữ: vie

Ký hiệu phân loại: 571.295 Physiology and related subjects

Thông tin xuất bản: Công nghệ Sinh học, 2013

Mô tả vật lý: 265-274

Bộ sưu tập: Metadata

ID: 559084

 Laccases are copper-containing oxidase enzymes, widely distributed in microorganisms such as basidomycetes, filamentous fungi, actinomycetes and bacteria. Basidomycetes and filamentous fungi have been more studied on capacity of laccase synthesis than the others. The study was conducted in order to know capacity oflaccase production nom Ascomycetes isolated nom different enviroments such as rotten rice straw. From four samples of rotten rice straw collected in Ninh Binh, FNBLal strain was isolated on PDA medium with initial activity of 200 U/l. Based on traditional method and sequence of 18S the partial rRNA coding gene, FNBLal strain belonged to Myrothecium genus and was named Myrothecium sp. FNBLal. FNBLal was capable of producing laccase with high activity at pH 6,5
  0,1 mM CuSO4 as an inducer, 12 g/l glucose as a carbon source and a mixture of 1 g/l casein and 3 g/l NaNO3 as nitrogen sources. On suitable medium, FNBLal strain produced laccase with the highest activity of 30.016 U/l and 10.410 U/l in 250 ml-flasks after 96 h and 15 liter bioreactor after 57 h, respectively.
Tạo bộ sưu tập với mã QR

THƯ VIỆN - TRƯỜNG ĐẠI HỌC CÔNG NGHỆ TP.HCM

ĐT: (028) 71010608 | Email: tt.thuvien@hutech.edu.vn

Copyright @2024 THƯ VIỆN HUTECH