Sử dụng kỹ thuật m-pcr để phát hiện salmonella enterica, vibrio cholerae và vibrio parahaemolyticus trên tôm sú, nghêu và sò huyết

 0 Người đánh giá. Xếp hạng trung bình 0

Tác giả: Ngọc Mẫn Lê, Thanh Hiền Lê, Ngọc Tuân Nguyễn

Ngôn ngữ: vie

Ký hiệu phân loại: 641.39 Game and seafood

Thông tin xuất bản: Khoa học Kỹ thuật Thú y, 2013

Mô tả vật lý: 35-45

Bộ sưu tập: Metadata

ID: 559929

 The objective of this study was to determine the prevalence of S. enterica, V. cholerae, and V. parahaemolyticus in shrimp, clam and blood cockle
  and also to identify the presence of serogroups O1/O139 and ctxA gene of V. cholerae by m-PCR technique. A total of 120 samples (40 shrimp samples, 40 clam samples and 40 blood cockle samples) were collected from the wholesale markets in the lower streams of Dong Nai river (Dong Nai province), and Sai Gon river (Ho Chi Minh city) for this study. The studied results showed that prevalence of S. enterica, V. cholerae, and V. parahaemolyticus, in all shrimp, clam, and blood cockle samples was 26.7 percent, 70.8 percent and 56.7 percent respectively. In particular, the prevalence of S. enterica in shrimp, clam, and blood cockle samples was 7.5 percent, 42.5 percent, and 30.0 percent respectively. Similarly, the prevalence of V. choleraewas 17.5 percent, 97.5 percent, and 97.5 percent, and the prevalence of V. parahaemolyticus was 12.5 percent, 82.5 percent, and 75 percent.
Tạo bộ sưu tập với mã QR

THƯ VIỆN - TRƯỜNG ĐẠI HỌC CÔNG NGHỆ TP.HCM

ĐT: (028) 71010608 | Email: tt.thuvien@hutech.edu.vn

Copyright @2024 THƯ VIỆN HUTECH