Sử dụng chỉ thị phân tử adn xác định gen mùi thơm trong chọn tạo giống lúa thơm

 0 Người đánh giá. Xếp hạng trung bình 0

Tác giả: Xuân Tú Dương, Thị Thanh Lê, Thế Dương Nguyễn, Thị Hường Nguyễn, Văn Khởi Nguyễn, Hữu Tôn Phan, Thị Diệu Trần

Ngôn ngữ: vie

Ký hiệu phân loại: 641.657 Food and drink

Thông tin xuất bản: Khoa học và Phát triển, 2014

Mô tả vật lý: 539-548

Bộ sưu tập: Metadata

ID: 564942

DNA markers RG28, RM223, RM342, L06 and BADH2 comprising 4 primers EAP, ESP, IFAP, INSP have been reported closely linked to fgr gene located on chromosome 8 controlling 2AP synthesis, major materials producing aroma in rice. In our report, marker BADH2 (4 primers EAP, ESP, IFAP, INSP) yielded in high polymorphism and could accurately differentiate between fragrant and none-fragrant rice material. Analysis of F2 population derived from cross between aromatic and non-aromatic rice varieties using this marker showed approximate ratio of segregation of 1: 2 : 1 . Using this marker, from 92 percent to 95 percent of F2 individuals expressing aroma in grains were identified as homozygotes for fgr gene. These results confirmed the accuracy of BADH2 marker with 4 primers EAP, ESP, IFAP, INSP to detect fragrant gene in aromatic rice breeding materials.
Tạo bộ sưu tập với mã QR

THƯ VIỆN - TRƯỜNG ĐẠI HỌC CÔNG NGHỆ TP.HCM

ĐT: (028) 71010608 | Email: tt.thuvien@hutech.edu.vn

Copyright @2024 THƯ VIỆN HUTECH