Nghiên cứu di truyền tính trạng hàm lượng protein trong hạt gạo của lúa

 0 Người đánh giá. Xếp hạng trung bình 0

Tác giả: Tuấn Nghĩa Lã

Ngôn ngữ: vie

Ký hiệu phân loại: 633.18 *Rice

Thông tin xuất bản: Nông nghiệp & Phát triển Nông thôn, 2012

Mô tả vật lý: 26-30

Bộ sưu tập: Metadata

ID: 623017

Protein is one of the major factors in rice quality. The study on inheritance of protein content is to play an important role in rice breeding for high protein. In this research, the analysis of inheritance of protein content were canied out at the rice varieties such as: Khang Dan 18 (KD18), Q5 (the rice varieties with low protein content) and the rice varieties: P290, PG, P4, P1, AC5 (the rice varieties with high protein content). The results indicated that the protein content in rice seed maiIy controled by genetic factor/gene (s). The gene (s) controled the protein content are partly dominant and having additive inheritance. The cytoplasm inheritance may contribute to the protein content in rice seed. The progenies of cross combinations fully had none amine acides which inherited from their parents and the amine acids in the progenies are higher than their parent.
Tạo bộ sưu tập với mã QR

THƯ VIỆN - TRƯỜNG ĐẠI HỌC CÔNG NGHỆ TP.HCM

ĐT: (028) 36225755 | Email: tt.thuvien@hutech.edu.vn

Copyright @2024 THƯ VIỆN HUTECH