Nghiên cứu đa dạng di truyền tập đoàn lúa kháng rầy nâu bản địa của việt nam bằng chỉ thị phân tử ssr (microsatellite)

 0 Người đánh giá. Xếp hạng trung bình 0

Tác giả: Thị Thanh Hà Đặng, Hữu Trung Khuất, Thuý Điệp Nguyễn, Trường Khoa Nguyễn, Văn Tiệp Nguyễn, Duy Cường Trần

Ngôn ngữ: vie

Ký hiệu phân loại: 641.815 Bread and bread-like foods

Thông tin xuất bản: Hoạt động khoa học, 2012

Mô tả vật lý: 89-92

Bộ sưu tập: Metadata

ID: 626617

Using microsatellite markers for analyzing genetic diversity of native brown planthopper resistance rice varieties in Vietnam showed that: these native brown planthopper resistance rice varieties have diversity about allele components. The results using 31 SSR markers for analyzing genetic diversity of native brown planthopper resistance rice varieties have obtained a total number of 1,062 DNA bands belong to 119 differences allele (with a mean of 3.84 alleleper locus). PIC value changed from 0.11 to 0.86 (with a mean of 0.59). The ratio of homozygosity of native brown planthopper resistance rice varieties changed from 0 to 3.6 percent. Genetic similarity coefficients of 35 native brown plant hopper resistance rice varieties were ranging from 0.15 to 0.82. Genetic similarity was determined using Jaccard's similarity coefficients and final dedrogram construction using a UPGMA clustering methods showed that 35 varieties were divided into five major groups. This result is very useful to classify, define heterotic groups, selection of gene resources and brown planthopper resistance rice breeding.
Tạo bộ sưu tập với mã QR

THƯ VIỆN - TRƯỜNG ĐẠI HỌC CÔNG NGHỆ TP.HCM

ĐT: (028) 71010608 | Email: tt.thuvien@hutech.edu.vn

Copyright @2024 THƯ VIỆN HUTECH