Ô nhiễm độc tố vi nấm trong ngũ cốc: nguy cơ về sức khỏe của người dân tỉnh lào cai

 0 Người đánh giá. Xếp hạng trung bình 0

Tác giả: Thị Mai Hương Bùi, Danh Tuyên Lê

Ngôn ngữ: vie

Ký hiệu phân loại: 615.95 Organic poisons

Thông tin xuất bản: Tạp chí Y học Dự phòng, 2012

Mô tả vật lý: 33-38

Bộ sưu tập: Metadata

ID: 628216

Mycotoxin contaminations occur worldwide and represent one of the most challenging and prominent food safety threats. In terms of exposure and severity of chronic disease, especially cancer, mycotoxins appear at present to pose a higher risk than anthropogenic contaminants and pesticides. This study was performed to determine the occurrence and determinants of aflatoxin and fumonisin contamination in rice and maize and to assess health risks through dietary intake exposure Lao Cai city. Aflatoxin Bl (AFB1) and fuminisin Bl (FB1) were tested by an enzyme linked immunosorbent,assay (ELISA). The excess risk of liver cancer incidence by ingestion of cereals containing AFB1 and the average intake of FB1 were calculated. The findings highlight that rice and maize are highly contaminated with mycotoxins at levels representing actual health hazards for the ethnic minority groups consuming these stable cereals.
Tạo bộ sưu tập với mã QR

THƯ VIỆN - TRƯỜNG ĐẠI HỌC CÔNG NGHỆ TP.HCM

ĐT: (028) 71010608 | Email: tt.thuvien@hutech.edu.vn

Copyright @2024 THƯ VIỆN HUTECH