Nghiên cứu thành phần và độc tính của chất mầu từ lá cây cẩm tím (peristrophe bivalvis)

 0 Người đánh giá. Xếp hạng trung bình 0

Tác giả: Thị Hồng Nhung Lê, Thị Hoàng Anh Nguyễn, Thị Thanh Hương Nguyễn, Thị Ninh Phạm, Hoài Lam Trần, Văn Sung Trần, Thị Thủy Trịnh

Ngôn ngữ: vie

Ký hiệu phân loại: 582.8 Plants noted for specific vegetative characteristics and flowers

Thông tin xuất bản: Hóa học, 2012

Mô tả vật lý: 394-397

Bộ sưu tập: Metadata

ID: 637179

Aqueous extract from the leaves of purple Peristrophe bivalvis (L.) Merr. give lovely red and purple colours shades with good fastness properties. Chemical investigation of the purple colour aqueous extract (PAE) from aerial parts of P. bivalvis growing in Dong Thap province led to the isolation and structural elucidation of two new phenoxazine alkaloids named perisbivalvine A and perisbivalvine B (N-deacetyl perisbivalvine A) besides the known peristrophine. Their structures were elucidated on the basis of FT-IR, HR-ESI-MS and NMR including HSQC, HMBC spectroscopic data. Considering the widespread utilization as food dyestuff, the authors evaluated the acute oral toxicity of the PAE. The acute median lethal dose in mice (LD50) of the PAE was 26.50 + or - 1.56 g/kg body weight.
Tạo bộ sưu tập với mã QR

THƯ VIỆN - TRƯỜNG ĐẠI HỌC CÔNG NGHỆ TP.HCM

ĐT: (028) 71010608 | Email: tt.thuvien@hutech.edu.vn

Copyright @2024 THƯ VIỆN HUTECH