Xác định ngưỡng nhiệt độ và thời gian xử lý hơi nước nóng trừ ruồi đục quả phương đông bactrocera dorsalis hendel và ruồi đục quả ổi bactrocera correcta bezzi (diptera, tephritidae) trên giống xoài cát chu

 0 Người đánh giá. Xếp hạng trung bình 0

Tác giả: Hồng Châu Chu, Thị Bích Ngọc Hồ, Nhựt Minh Lê, Hữu Đạt Nguyễn, Thị Minh Uyên Nhan, T hị Mỹ Nhan Phạm, Thị Bảo Trang Võ, Thị Lành Vũ

Ngôn ngữ: vie

Ký hiệu phân loại: 910.3 Dictionaries, encyclopedias, concordances, gazetteers

Thông tin xuất bản: Bảo vệ Thực vật, 2012

Mô tả vật lý: 45360

Bộ sưu tập: Metadata

ID: 646036

Vapor heat treatment is an phytosanitary measure against most of tropical fruit flies in many kinds of fresh fruit intended for exportation. The treatment is preferable for high efficiency and negligible effect on fruit quality. This study was conducted on the Cat Chu mango variety in view of eradication of 2 fruit fly species, namely Bactrocera dorsalis and Bactrocera correcta. It aimed: i) to determine the 2 species developmental stages showing highest tolerance to heat treatment and ii) to figure out the most effective temperature and exposure time for application in large scale experimentation (30.000 individuals). It was found that B. dorsalis at larval stage 1 (L1) showed highest heat tolerance. A temperature of 46.5oC maintained for 20 minutes treatment exposure gave full eradication. At mature egg stage (ME) of B. correcta showed highest tolerance and totally killed at 47oC for 20 minutes.
Tạo bộ sưu tập với mã QR

THƯ VIỆN - TRƯỜNG ĐẠI HỌC CÔNG NGHỆ TP.HCM

ĐT: (028) 36225755 | Email: tt.thuvien@hutech.edu.vn

Copyright @2024 THƯ VIỆN HUTECH